Over Emiliano

De oprichters van stichting Kenza Foundation, Emiliano en Ravenna Kotadiny, zijn in de jaren tachtig in Amsterdam Zuidoost opgegroeid. De oprichters komen uit een gezin met drie kinderen van Molukse afkomst. Hierdoor kennen zij het stadsdeel heel goed, met haar diverse culturen. Emiliano Kotadiny heeft verschillende vrijwilligerswerk gedaan gericht op jongeren via kerkinstellingen in diverse plaatsen in Nederland en Amerika, zoals: Amsterdam, Rotterdam, Los Angeles en diverse plaatsen in Noord Californië. Emiliano werkte daarna als professional in de jeugdzorg als ambulante hulpverlener in Amsterdam en heeft daar tien jaar gewerkt. Hij werkte in verschillende stadsdelen van Amsterdam, zoals Noord, Slotervaart (West) en Zuidoost.

Hij bediende de doelgroep vroegtijdige schoolverlaters in de leeftijd van 16 tot 23 jaar. De vroegtijdige schoolverlaters zijn jongeren die geen MBO-2 diploma hebben, wat betekent dat zij geen startkwalificatie hebben volgens de arbeidsmarkt. Tijdens zijn werk komt Emiliano verschillende jongeren tegen die niet te lui zijn om naar school te gaan of te gaan werken, maar die met hele andere problematiek te maken hebben waardoor zij niet naar school en/of werk konden/wilden gaan. Deze problemen waren onder andere thuisproblemen, huisvestingsproblemen, hoge schulden, negatieve groepsdruk, depressies, minderwaardigheidscomplex/laag zelfbeeld en psychische problemen. Ondanks de diverse hulpprojecten en mogelijkheden qua opleiding was er niet altijd gelijk een ‘klik’ te maken met de jongeren. Wat Emiliano uit zijn werk heeft geleerd is om allereerst in de wereld van de jongeren te komen en van daaruit hen te begeleiden naar de wereld van school en/of arbeidsmarkt.

Uit ervaring heeft Emiliano gemerkt dat die klik ontstaat als de jongeren ervaren dat er naar hun verhaal geluisterd wordt zonder daar een oordeel over te hebben. Dit zodat zij het gevoel hebben dat zij begrepen worden en serieus worden genomen. Jongeren hebben vaak een laag zelfbeeld waardoor zij denken niet te passen op school en/of arbeidsmarkt. Emiliano heeft gemerkt dat deze jongeren ondersteuning nodig hebben zodat zij bewust worden gemaakt hoe belangrijk zij zijn voor deze maatschappij. De hulpprojecten en hulp van diverse scholen doen hun best om deze jongeren te begrijpen en te begeleiden, maar door gebrek aan kennis en/of ervaring van de doelgroep ontstaat er vaak miscommunicatie. Hierdoor raken vele jongeren weer uit beeld.

In 2015 heeft Emiliano gewerkt als woonbegeleider in de noodopvang voor vluchtelingen, vervolgens in de Winteropvang. De Winteropvang is een nachtopvang in Amsterdam voor dak- en thuislozen die gedurende de winterperiode opgevangen kunnen worden. Daarop volgend heeft Emiliano gewerkt met de doelgroep on-gedocumenteerden in de nachtopvang wat later een 24-uursopvang werd en op moment van schrijven een opvang in het kader van ‘zelfbeheer’. Dat laatste wil zeggen dat de bewoners begeleid worden in alles zelfstandig te doen, zoals onderling afspreken om te schoonmaken, zelfstandig koken, boodschappen doen en zelf verantwoordelijk zijn voor hun leefgeld. Emiliano heeft gezien dat deze doelgroep ook aandacht nodig heeft. Dit omdat zij niet meetellen in de Nederlandse maatschappij vanwege hun illegale verblijfsstatus. Emiliano ziet dat er vooral bij de jongere groep nog veel winst te behalen valt omdat zij nog een heel leven voor zich hebben, ondanks wat zij al in het verleden hebben meegemaakt. Helaas vallen nog veel ´jonge´ mensen tussen wal en schip omdat zij kwetsbaar zijn, ondanks de opvanglocaties die gemeente Amsterdam aanbiedt in samenwerking met organisaties als HVO Querido en Leger des Heils. De kwetsbaarheid van de jongeren bestaat uit trauma, psychische aandoeningen of licht verstandelijke beperking. Omdat niet alle organisaties die kennis in huis en/of draagvlak in huis hebben, wil Kenza een opvang oprichten die deze ‘kwetsbare jongere’ doelgroep kan opvangen.

Over Ravenna

Ravenna Kotadiny werkt momenteel bij gemeente Amsterdam als projectsecretaris / adviseur. Door haar betrokkenheid in Zuidoost is Ravenna meer dan ooit bewogen met de gemeenschap en samenleving van Zuidoost, in het bijzonder gezinnen. Ravenna heeft gemerkt dat ouders heel erg belangrijk en de sleutels zijn in de toekomst voor hun kinderen. Ravenna wil daarom op termijn de ouders en hun kinderen begeleiden zodat zij weer perspectief hebben voor de toekomst. Ravenna is zelf op jonge leeftijd moeder geworden, zij was 21 jaar toen haar dochter werd geboren. Ravenna heeft ondervonden hoe het is om een alleenstaande en jonge moeder te zijn. Uit ervaring heeft Ravenna gemerkt hoe belangrijk het is om goede begeleiding te krijgen.

Met de achtergrond en ervaring van de oprichters van stichting Kenza Foundation willen zij deze doelgroep begeleiden omdat zij weten waar deze jongeren vandaan komen. Daarnaast zien zij dat veel jongeren, met name in Zuidoost, creatieve talenten hebben. Daarom willen zij op termijn deze talentvolle jongeren motiveren om hier wat mee te doen. Op deze manier krijgen jongeren het gevoel dat zij van waarde kunnen zijn. Ook wil stichting Kenza Foundation zich gaan richten op gezinnen, zoals het begeleiden van ouders bij het opvoeden van hun kinderen en (jonge) tienermoeders met begeleid wonen. Met deze motivatie willen wij de jongeren activeren voor school en/of werk.